W sobotę, 15 grudnia, w sali Babiogórskiego Centrum Kultury w Zawoi odbyło się IX spotkanie w ramach programu "Młodzież w działaniu" pt. „KULINARIA”. Zaproszonym gościem był mistrz sztuki kulinarnej, Szymon Styrczula-Maśniak z Zakopanego, współwłaściciel karczmy "Polany" w Kościelisku.
http://www.zawoja.pl/aktualnosci/aktualnosci-2012/314-spotkanie-z-gwiazda-kulinarii?tmpl=component&print=1&layout=default&page=#sigProId94b912ffa3
Karczma "Polany" to rodzinny interes prowadzony przez dwa pokolenia góralskiego rodu Styrczula-Maśniak, gdzie doświadczenie i rozwaga łączą się z fantazją i brawurą. Restauracja zdobyła wielokrotnie wysokie miejsca w konkursach kulinarnych. Jest również laureatem prestiżowej nagrody "Marka Tatrzańska", wręczanej zasłużonym przedsiębiorcom z rejonu Podhala.
Nasz Gość omówił temat poszanowania tradycji w zetknięciu z kuchniami innych narodów. Młodzież brała czynny udział w tej dyskusji, zadawała wiele pytań, na które nasz Gość chętnie odpowiadał oraz zachęcał do aktywnego udziału w prelekcji, przykładowe menu.
Na zakończenie spotkania, zebrani na sali zaplanowali wspólnie z naszym Gościem wyjazdowe warsztaty kulinarne, na których młodzież będzie mogła wykazać się swoimi zdolnościami kulinarnymi.
http://www.zawoja.pl/aktualnosci/aktualnosci-2012/314-spotkanie-z-gwiazda-kulinarii?tmpl=component&print=1&layout=default&page=#sigProIddae9e975cb